Monday, September 28, 2009

(Copying from) Het porseleinkabinet van Age Looxma Ypeij

Sinds januari 2007 is in het Keramiekmuseum Princessehof een spectaculair kabinet met hierin een overdaad aan Chinees en Japans porselein uit de collectie van Age Looxma Ypeij (1833-1893) te zien. Maar liefst 3.000 voorwerpen zijn gebruikt voor deze overdaad aan porselein.

Age Looxma Ypeij

Age Looxma Ypeij was een eigenzinnige Friese negentiende eeuwer. Nooit getrouwd en een van de rijkste mensen van de provincie Friesland, bracht hij een omvangrijke verzameling Aziatische keramiek bijeen. Looxma legateerde zijn collectie aan de provincie Friesland en liet dit legaat vergezeld gaan van een geldbedrag van vijftigduizend gulden. Na verloop van tijd werden grote delen van de porseleincollectie opgenomen in de vaste opstelling van het Fries Museum.

Age Looxma Ypeij

De verzameling

Vanaf het moment dat de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) Chinees porselein vanuit China naar Europa verscheepte, ontstond er in Azië een keramiekproductie die specifiek bedoeld was voor de Westerse markt. Niet alleen de vormen, maar ook de decors en de toegepaste kleuren werden afgestemd op de smaak van de Europese clientèle. Dit porselein noemt men ook wel Chine de commande.
De omvangrijke collectie Looxma Ypeij telt maar liefst 5.300 objecten en bestaat voor het overgrote deel uit deze speciaal voor de Westerse markt geproduceerde Aziatische keramiek. Daarnaast is er ook nog een deel zogenoemd Japon de commande, Japans porselein dat speciaal werd vervaardigd voor Europa.
Binnen de Looxma verzameling bestaat een verbazingwekkende variëteit: naast het voor Nederlandse verzamelingen gebruikelijke Chine de commande porselein, zijn er ook voorwerpen die sterk opvallen hetzij door een afwijkende decoratie of door een bovengemiddelde kwaliteit in de beschildering.

Bij raadpleging van de rubriek 'Zoeken in de collectie' staan onder de rubriek 'Collectie' alle voorwerpen uit de verzameling Looxma Ypeij.

No comments:

Post a Comment