Monday, September 28, 2009

PRONK, CORNELIS - Cornelis Pronk (1691-1759) draws Noord-Holland and a very small history of porcelain

PRONK, CORNELIS - Cornelis Pronk (1691-1759)

Nederlandse kunstenaar De Nederlandse kunstenaar Cornelis Pronk werd in 1691 geboren. Hij was de zoon van een korenhandelaar, die later een administratiekantoor had. Nadat hij enkele jaren op het kantoor van zijn vader had gewerkt ging Cornelis, op aanraden van de kunstkenner Lambert ten Kate Hermansz. lessen nemen bij Jan van Houten. Later was hij ook in de leer bij de portretschilder Arnold Boonen.

Belangrijk portretschilder


Pronk werd een belangrijk portretschilder, maar werd voornamelijk bekend vanwege zijn toneelscènes. Later ging Cornelis Pronk topografische tekeningen maken. Hij werkte vijf jaar in opdracht van Andries Schoemaker, waarmee hij reizen maakte door Noord-Holland, Gelderland, Overijssel, Drente en Friesland.

Verenigde Oostindische Compagnie

Van 1734 tot 1737 was Pronk in dienst van de Verenigde Oostindische Compagnie voor de levering van ontwerpen voor porselein. Vanaf 1742 werkte Pronk in opdracht van de Amsterdamse uitgever Isaac Tirion aan de uitgave "Verheerlykt Nederland of Kabinet van hedendaagsche gezigten".

Topografisch tekenaar

Cornelis Pronk was vooral een gevierd topografisch tekenaar en belangrijk als oprichter van een topografische tekenschool. Jan de Beijer (of Beyer) was de voornaamste leerling van Pronk.

Cornelis Pronk overleed in 1759.

No comments:

Post a Comment